Dobra je praksa tražiti od korisnika da se registruju kako bi mogli da ostavljaju komentare. Ovaj zahtev je važan ne samo u pogledu pravne odgovornosti istaknute u ovom odeljku, već i kao početna prepreka za odvraćanje agresora i automatski napravljenih naloga.

Medijske kuće su usvojile različite pristupe kada je reč o registraciji korisnika, delimično u zavisnosti od okruženja u kojem rade i broja napada sa kojima se suočavaju. Neke medijske kuće su takođe otišle toliko daleko da su dozvolile samo korisnicima koji su pretplaćeni da objavljuju komentare. Prilikom definisanja pristupa registraciji koji odgovara vašim potrebama, treba uzeti u obzir sledeća četiri kriterijuma:

  • Čuvajte se botova: Automatski napravljeni nalozi ne samo da generalno ne doprinose „zdravoj komunikaciji”, već takođe nisu pravi odraz stavova i mišljenja pojedinačnih članova društva. Kao takvi, njihovi komentari imaju malu vrednost ili nemaju nikakvu vrednost za vas.
  • Odvratite agresiju: Stručnjaci su primetili da anonimnost koju ljudi uživaju u internet sferi ostavlja prostor za društveno neprihvatljivo ponašanje, uključujući agresiju. Neka vrsta registracije može pomoći u uklanjanju te percepcije potpune anonimnosti. Takođe, moderatori će imati mogućnost da dođu do registrovanih korisnika koji su prekršili smernice zajednice ako treba da razgovaraju direktno sa njima.
  • Zaštitite anonimnost: U isto vreme, anonimnost omogućava slobodu izražavanja, posebno u restriktivnim okruženjima. Ne prisiljavajte korisnike da otkriju svoje pravo ime, jer to može ometati njihovu mogućnost da slobodno komentarišu i možete izgubiti važne informacije i mišljenja. Nije se pokazalo da registracija pod pravim imenom ograničava napade više od drugih vrsta registracije i stoga nije preporučljiva. Dozvolite svojim korisnicima da izaberu nadimak koji će se pojaviti uz njihove komentare.
  • Budite inkluzivni: Jedna od opasnosti dozvoljavanja samo onima koji su pretplaćeni da objavljuju komentare na vašem veb sajtu je da to može da promoviše stvaranje eho komora. Dozvoljavajući svim korisnicima, ne samo onima koji su pretplaćeni, da komentarišu, dobijate veću verovatnoću da ćete na stranici sa komentarima dobiti različita mišljenja i ideje, što će verovatno bolje odražavati spektar društva u kom radite i stimulisati preko potrebnu otvorenu javnu raspravu.

Preporučujemo vam da koristite sistem verifikacije u dva koraka koji može uključivati, na primer, jednostavnu verifikaciju registracije putem e-pošte, kao i Captcha test pomoću slika.