Moderatori sadržaja koji postavlja publika su u intervju za IPI rekli da treba imati u vidu sledeće alate kada se moderiraju nasilne poruke na Twitter-u:

  • Isključivanje: kada je reč o nasilju na internetu, zbog kršenje standarda zajednice samog medija i Twitter-a, moderatori češće biraju da isključe neki nalog nego da ga blokiraju. Ova opcija umanjuje direktan uticaj zloupotrebe jer meta napada više neće primati obaveštenja sa isključenog naloga. Takođe se sprečava i moguća besna reakciju pošto isključeni korisnik ne zna da je isključen. Konačno, isključivanje omogućava moderatorima da i dalje vide sadržaj na nalozima koji su isključeni, pa su i dalje oprezni što se tiče stvarnih pretnji protiv nekog medija ili novinara.
  • Blokiranje: Moderatori blokiraju naloge koji stalno šalju neželjene poruke ili prevare – uključujući i botove i organske korisnike – ali je to inače krajnja mera jer žele da izbegnu da navuku bes blokiranih naloga koji dobiju obaveštenje da su blokirani. Isto tako, s obzirom na to da moderatori neće moći da pristupe blokiranom nalogu, biće im teže da prate postoje li neposredne pretnje.
  • Prijavljivanje: Moderatori inače Twitter-u prijavljuju tvitove ili naloge koji šire potencijalno stvarne i neposredne pretnje ili sadrže slike nasilja.