Discourse: Discourse je besplatan softver sa licencom otvorenog koda zasnovan na građenju jakih zajednica koje se ponašaju kao prirodni imuni sistem za odbranu od osoba koje šalju neželjene i zlonamerne poruke i ometaju komunikaciju. Discourse najaktivnijim članovima foruma pruža mogućnost da pomognu u upravljanju zajednicom. Komentari koji sadrže napade se označe bojom da ih vidi moderator pomoću jednostavnog sistema upozorenja, a konstruktivni komentari se stalno podstiču putem sistema lajkova i znački.

Disqus: Ovaj jednostavni softver dozvoljava moderatoru za publiku na bilo kom informativnom sajtu da identifikuje osobe koje šalju neželjene i zlonamerne poruke, kao i ostale korisnike koji objavljuju nasilne komentare, kroz sistem reputacije korisnika, koji se koristi i za automatski softver u fazi premoderacije, ako moderator želi da ga omogući. Softver omogućuje moderatoru da privremeno blokira korisnike i pošalje im poruku zašto i na koliko dugo, kao i da im trajno zabrani pristup.

Dodatna komponenta (plugin) za Facebook komentare: Ova komponenta omogućuje Facebook korisnicima da postavljaju komentare na sadržaj na sajtu medija pomoću Facebook naloga. Komponenta za komentare uključuje i ugrađene alate za moderaciju i rangiranje društvene relevantnosti. Komentari koji se postavljaju preko ove komponente moraju da prate standarde zajednice na tehnološkim platformama, kao i standarde koje je ustanovila sama medijska organizacija.

Talk: je platforma za komentare sa licencom otvorenog koda koju je napravio The Coral Project, koji je sada deo Vox Media, a prvobitno je napravljen kao deo saradnje između fondacije Mozilla, Njujork tajmsa i Vašington posta, uz bespovratna sredstva fondacije Knight.

Pošto je to softver sa licencom otvorenog koda, možete ga skinuti i instalirati. Koriste ga najveći informativni mediji u SAD, a kako kažu inženjeri za razvoj, Talk je napravljen nakon razgovora sa 150 izdavača kako bi se stvarao sistem u kojem bi se zajednica pravila da bi kasnije mogla da deluje. Redakcije mogu:

  • Prikazati i nagraditi najbolje odgovore
  • Povezati korisničke podatke u postojeće baze podataka pretplatnika/donatora
  • Nagraditi pretplatnike/donatore značkama – ili ograničiti komentare samo na njih
  • Odabrati komplikovane teme samo za premoderaciju
  • Promeniti funkcionisanje komentara na različitim delovima sajta

Viafoura: ovaj plaćeni softver koristi nekoliko medijskih organizacija. Viafoura nudi automatski moderirani sistem koji koristi mašinsko učenje koje podržava smernice medijske zajednice i uočava i eliminiše neželjene poruke, uvredljiv jezik, zloupotrebu, napade na ličnost i ostale necivilizovane komentare pre nego što publika stigne da ih vidi. Kompanija nudi i mogućnost da se ručna moderacije delegira spoljnim saradnicima kroz posvećeni tim analitičara sadržaja koji rade non-stop i to dodatno, pored automatskog sistema za moderaciju.

Pročitajte odricanje od odgovornosti.