Smernice za praćenje onlajn nasilja nad novinarkama

Ovaj dokument služi kao alat za praćenje i beleženje onlajn nasilja nad novinarkama u celom svetu. Naručio ga je OEBS-ov Predstavnik za slobodu medija, a napisalie su ga istraživačice Međunarodnog centra za novinare (ICFJ) i Univerziteta u Šefildu.

Vodič za razgovor sa prijateljima i saveznicima

Razgovor o uznemiravanju na internetu može biti dosta težak –još uvek tu ima mnogo stigme, srama i optuživanja žrtava kada je reč o nasilju. Ipak, često je važno i u nekim slučajevima neophodno uvući i prijatelje, porodicu i ostale saveznike u sistem podrške.

Zaštita od doksinga

Doksing – javno objavljivanje privatnih ili osetljivih informacija je taktika koju napadači koriste da uznemiravaju i zastrašuju lica na internetu – mete svojih napada, kako bi povećali njihovu ranjivost i izloženost dodatnim napadima.

Srbija, mala sigurnost za onlajn novinare

Nedavni izveštaj Nezavisnog udruženja novinara Srbije NUNS, zajedno sa Balkanskom istraživačkom novinarskom mrežom BIRN, analizira probleme koji se tiču bezbednosti novinara onlajn, te sagledava konkretan slučaj Srbije, i sugeriše kako da uređivačko okruženje učinite manje opasnim.

Pretnje novinarima: Napadi na internetu sve češći, zaštita nedovoljna

Novinarima pretnje uglavnom stižu putem društvenih mreža i toliko su učestale da mnogi uvrede i napade na internetu doživljavaju kao sastavni deo posla. Većina redakcija nema ustanovljene mehanizme postupanja u slučaju digitalnih napada na zaposlene, a zakonodavni okvir je neadekvatan da odgovori na ovu vrstu pritisaka.

Uvod u digitalna prava

Ova publikacija SHARE fondacije predstavlja neke od osnovnih pojmova na polju digitalnih prava, ilustrovane praktičnim primerima iz regiona Zapadnog Balkana.